boogiewoogie.beboogiewoogie.be

    Abonneer u op Updates

    Ontvang het laatste creatieve nieuws van SmartMag over kunst en design.

    Wat is heet

    Aaron Orzech en medewerkers – Dance Informa Magazine

    February 4, 2022

    Hoe stijldansen een trainingsroutine kan aanvullen

    February 3, 2022

    Sydney Dance Company seizoen 2023

    February 2, 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Friday, March 31
    Facebook Twitter Instagram
    boogiewoogie.beboogiewoogie.be
    • Home
    • Dans evenementen
    • Dansers
    • dansstudio
    • Moderne dans
    • paaldans
    boogiewoogie.beboogiewoogie.be

    Vallen door dans en leven

    DjangoBy DjangoNovember 6, 2021No Comments4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    Deel

    Tweeten

    Deel

    Deel

    E-mail

    Boek: Vallen door dans en leven
    Auteur: Emilyn Claid, Bloomsbury Publishing, juli 2022.

    Vallen door dans en leven is een dicht, middelgroot boek, verdeeld in vier delen, met een inleiding, een lijst met illustraties (door het hele boek verspreid), een bibliografie en een index, geschreven voor zowel performance- en danswetenschappers als kunstenaars in andere genres. Elk deel heeft vele kleine ‘hoofdstukken’, vaak slechts een pagina of twee, waarin Claid nadenkt over een bepaald concept of een bepaalde gebeurtenis. Er wordt een breed scala aan dansstijlen genoemd, waaronder hiphop, flamenco en butoh, maar Claid concentreert zich op ballet en Martha Graham-techniek, maar ook op contactimprovisatie en aikido. Ze denkt bijvoorbeeld ook aan circusacts en straattheater. Niet alleen Martha Graham, maar ook Pina Bausch, Lloyd Newson, Anna Halperin, Wim Vandekeybus, Ohad Naharin, Trisha Brown, Michael Clark, Nigel Charnock, Wendy Houston en andere grootheden uit de dans- of performancekunstwereld (bv. Marina Abramovitsj).

    In haar boek geeft Claid voorbeelden uit zowel haar professionele als privéleven om verschillende mogelijke manieren van leven en aanwezig zijn te overwegen. Nu in de 70, is Claid dansmaker/performer/choreograaf, auteur, psychotherapeut en emeritus professor (University of Roehampton) gevestigd in Londen. Claid’s carrière gaat terug tot de jaren zestig, toen ze balletdanseres was bij het National Ballet of Canada en de jaren zeventig, toen ze mede-oprichter was van X6 Dance Space in Londen. Ook was Claid mede-redacteur van het tijdschrift New Dance (1976-80). In de jaren tachtig was ze artistiek directeur van Extemporary Dance Theatre en in de jaren negentig choreografeerde ze voor gezelschappen als Phoenix en CandoCo terwijl ze soloshows creëerde voor internationale tournees. Claid was directeur van BA en MA Choreografie aan Dartington College of Arts (2003-2013). Ze heeft twee boeken gepubliceerd.

    ‘Door dans en leven vallen’ van Emilyn Claid.

    Het boek van Claid gaat over vallen – zowel lichamelijk als emotioneel, en onze lichamelijke veroudering, van een kleine baby tot mensen ouder dan 70 jaar die de dood en het sterven tegemoet gaan. Vechten we er tegen of accepteren we het? Ze bespreekt de oefening van vallen, veilig vallen (of niet). Waarom zijn we bang voor vallen en duizeligheid? Een groot deel van het boek gaat over spiertraining en -ontwikkeling, het gebruik van zwaartekracht en ‘geaard’ zijn. Hoe gaan mensen om nadat ze ernstig gewond zijn geraakt en opnieuw moeten leren lopen? (bijv. Celeste Dandeker, oprichter van CandoCo). Op verschillende plaatsen in het boek worden gecontroleerde (of niet!) oefeningen beschreven en voorgesteld – hoe beïnvloeden ze het lichaam en/of zowel uzelf als anderen? Claid draagt ​​strategieën bij om verder te denken en verder te gaan dan de ingesleten angst om te vallen. Het boek is grofweg verdeeld in drie met elkaar verweven thema’s: dans en vallen, de praktijk van opzettelijk vallen, en de veranderingen in ideeën en theoretische vorderingen in de manier waarop vallen wordt waargenomen.

    Er is ook de kwestie van vertrouwen, en betrapt worden (denk aan de grote sprongen en sprongen in een ballet pas de deux, of een ‘fish dive’ bijvoorbeeld) maar ook op het podium als een artiest zich (soms achterstevoren!) een ensemble, in de overtuiging dat ze zullen worden gepakt. Ook besproken zijn het risico-element – koorddansen, luchtacts, skateboarden, diepzeeduiken en verticaal klimmen van gebouwen, enz.

    Schaamte, schuldgevoel, verdriet, lachen (‘corpsing’ op het podium en andere interacties) en glimlachen komen aan bod en hoe deze het lichaam kunnen aantasten. Ook racisme – hoe de code van ballet benadrukt dat het rechtop moet worden uitgerekt, en kan worden beschouwd als elitair en alleen voor blanken (of toch?).

    Doorheen geweven is het thema homofobie en hoe sommige artiesten in opstand zijn gekomen en (vooral in de jaren tachtig) het spookbeeld van aids en hoe dit de dans- en theaterwereld beïnvloedde.

    Hoewel er bijvoorbeeld geen melding wordt gemaakt van The Australian Ballet, Sydney Dance Company of Bangarra, wordt Australië wel genoemd, aangezien Claid de Australische dans- en theaterwetenschapper Rachel Fensham citeert.

    Het boek van Claid analyseert de historische en sociale betekenis van vallen en maakt ons bewust van de invloed ervan op onze gewone dagelijkse beweging. Het laatste deel van het boek gaat in op de Covid-pandemie en de mogelijke toekomst.

    Op 23 november geeft Claid een solo-optreden in The Place in Londen.

    Voor meer informatie over het boek, bezoek www.bloomsbury.com/au/falling-through-dance-and-life-9781350075719.


    Anna Halperin, Bangarra, boekrecensies, CandoCo, Celeste Dandeker, circuskunsten, contactimprovisatie, dansboek, dansboekrecensie, dansboekrecensies, dansboeken, dansrecensie, Dartington College of Arts, Emilyn Claid, Extemporary Dance Theatre, Lloyd Newson , Marina Abramovich, Martha Graham, Michael Clark, National Ballet of Canada, New Dance, Nigel Charnock, Ohad Naharin, Phoenix, Pina Bausch, Rachel Fensham, recensies, The Australian Ballet, University of Roehampton, Wendy Houston, Wim Vandekeybus, X6 Dance Ruimte



    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Django
    • Website

    Related Posts

    Aaron Orzech en medewerkers – Dance Informa Magazine

    February 4, 2022

    Sydney Dance Company seizoen 2023

    February 2, 2022

    Erin O’Rourke 2022 TEC-winnaar

    January 4, 2022

    Leave A Reply Cancel Reply

    Onze keuzes

    Aaron Orzech en medewerkers – Dance Informa Magazine

    February 4, 2022

    Hoe stijldansen een trainingsroutine kan aanvullen

    February 3, 2022

    Sydney Dance Company seizoen 2023

    February 2, 2022

    Jongens! Jongens! Jongens! – Seattle-dansen

    February 1, 2022

    Abonneer u op Updates

    Ontvang het laatste creatieve nieuws van SmartMag over kunst en design.

    Over ons
    Over ons

    Er zijn kortere wegen naar geluk, en dansen is daar een van.

    Facebook Twitter Instagram Pinterest Vimeo YouTube
    archieven
    • February 2022
    • January 2022
    • December 2021
    • November 2021
    • October 2021

    Abonneer u op Updates

    Ontvang het laatste creatieve nieuws van SmartMag over kunst en design.

    2022 © boogiewoogie.Be Alle rechten voorbehouden

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.